Γαστρεντερικά Προβλήματα (Διάρροια)

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα για γαστρεντερικά προβλήματας. Η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα γαστρεντερικού προβλήματος.
 
Αιτιολογία
  1. Ξαφνική αλλαγή στη διατροφή
  2. Κατάποση μολυσμένων / ακατάλληλα μαγειρεμένων τροφίμων
  3. Διατροφή χαμηλής ποιότητας
  4. Υπερβολικό τάισμα
  5. Διατροφική υπερευαισθησία, αλλά είναι δύσκολο να διαγνωστεί οριστικά 
  6. Αδυναμία πέψης / απορρόφησης τροφής
  7. Δυσανεξία στη λακτόζη
  8. Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες
  9. Αγελαδινό γάλα
  10. Πρωτεΐνες βόειου κρέατος και  δημητριακά
Συμπτώματα
  1. Οξεία υδαρής διάρροια
  2. Η διάρροια (χρόνια ή διαλείπουσα) μπορεί να είναι αιμορραγική 
  3. Απώλεια βάρους
  4. Έμετος
  5. Κνησμός 
  6. Λήθαργος 
  7. Κοιλιακό άλγος
Παθοφυσιολογία 
  • Η ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση στον εντερικό βλεννογόνο → δυσλειτουργία της λακτόζης → οσμωτική διάρροια. 
  • Η κατάποση τοξινών από χαλασμένη τροφή → φλεγμονή εντέρου και  διάρροια.
  • Η  τροφική αλλεργία → φλεγμονή του εντέρου + ατροφία του βλεννογόνου → δυσλειτουργία.
  • Η διατροφική δυσανεξία έχει αντίστοιχα αποτελέσματα π.χ. έλλειψη λακτάσης.

Προδιάθεση φυλής 

  1. Irish Setter - ευαισθησία στη γλουτένη. 
  2. Υποψία στο Retriever Retriever
  3. Highland White Terrier
Χρόνος εμφάνισης
Ταχέως, συχνά εντός ωρών από την κατάποση. 
 
Διάγνωση
Η διάγνωση στηρίζεται στα εξής συμπτώματα:
  1. Ιστορικό του πελάτη και συμπτώματα
  2. Οξεία διάρροια
  3. Ιστορικό διατροφικής αλλεργίας
  4. Διατροφική αλλαγή 
  5. Κακής ποιότητας διατροφή
  6. Λήθαργος
  7. Απώλεια βάρους
  8. Κλινικές ενδείξεις με κοιλιακό άλγος
  9. Αφυδάτωση
  10. Κακή κατάσταση σώματος

Διαφορική διάγνωση (να αποκλειστούν οι κάτωθι περιπτώσεις):
  1. Οξεία διάρροια
  2. Λοίμωξη με παρβοϊό CPV-2
  3. Έντονη παρασίτωση με ασκαρίδες, ειδικά στα κουτάβια
  4. Ασθένεια ροταϊού
  5. Coronavirus
  6. Campylobacter jejuni
  7. Giardia Giardiasis
  8. Σαλμονέλωση
Αιμορραγική διάρροια
  1. Λοίμωξη με παρβοϊό CPV-2
  2. Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα
  3. Νεοπλασία γαστρεντερικού
  4. Σύνδρομο οξείας αιμορραγικής διάρροιας (AHDS)
  5. Πρόβλημα πήξης, π.χ. θρομβοπενία
  6. Ηπατική νόσος
Θεραπεία
Συχνά  απαιτούνται αυτοπεριορισμοί (νηστεία) ή διατροφική προσοχή, π.χ. σωστός διαιτητικός περιορισμός. Μπορεί να χορηγηθεί πόσιμο διάλυμα γλυκόζης και ηλεκτρολύτες. Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και με υψηλή αφομοιωσιμότητα. Στην οξεία εντερική διαταραχή τα κατοικίδια τρέφονται ελάχιστα και συχνά. Περιορίστε το γάλα από τη διατροφή. Πρέπει να χορηγηθεί διατροφή αποκλεισμού εάν υπάρχει υποκείμενη υπερευαισθησία σε κάποια συστατικά. Εάν η διάρροια συνεχίζεται, χρησιμοποιήστε καολίνη / βισμούθιο. Χορηγήστε προβιοτικά για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά, π.χ. Lactated Ringer's solution. Διαιτητική διατροφή πρέπει να χορηγηθεί σε δυσανεξία σε θρεπτικά συστατικά.
 
Πρόγνωση
  1. Καλή με τον κατάλληλο έλεγχο  
  2. Στα κουτάβια, προσέξτε την αφυδάτωση σε περίπτωση σοβαρής διάρροιας
Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Γαστρεντερικά Προβλήματα (Διατροφικής Αιτίας)

Δεν είναι λίγες οι φορές που το κατοικίδιό μας ξαφνικά μπορεί να κάνει εμετό ή/και διάρροια. Είναι όμως όντως ξαφνικά; Από τα συνηθέστερα αίτια αυτών των εκδηλώσεων είναι η κατανάλωση τροφής η οποία δεν είναι καλά ανεκτή από τον οργανισμό του ζώου. Δηλαδή, το πεπτικό του σύστημα δεν είναι σε θέση να πέψει ή/και να απορροφήσει κάποιο συστατικό της τροφής. Πιο συγκεκριμένα, το κατοικίδιό σας μπορεί να αρχίσει να έχει γαστρεντερικές διαταραχές (γαστρεντερικά προβλήματα), ύστερα από την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής για κάποιο χρονικό διάστημα, καθότι μπορεί να έχει εμφανίσει αυτό που αποκαλούμε τροφική αλλεργία στο συγκεκριμένο είδος πρωτεΐνης που περιέχει η τροφή. Σε αυτή την περίπτωση, ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει τη δοκιμή με μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που θα είναι καλύτερα ανεκτή από τον οργανισμό του κατοικίδιού σας.

Πολλές φορές, επίσης, ενδέχεται να είναι άλλος ο ένοχος και όχι η τροφή που ταΐζετε καθημερινά το κατοικίδιό σας. Τόσο οι γάτες, όσο και οι σκύλοι έχουν την περιέργεια να γευτούν οτιδήποτε προσελκύσει την όσφρησή τους. Έτσι, συχνά χωρίς να το αντιληφθούμε οι μικροί μας φίλοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί την κουζίνα μας και να έχουν δοκιμάσει από το φαγητό που έχουμε μαγειρέψει. Τότε, λοιπόν, το κατοικίδιό μας, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό μας, μπορεί να εμφανίσει τροφική δυσανεξία. Το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση εμετού ή/και διάρροιας (με ή χωρίς αίμα) που αντιμετωπίζονται με ειδική τροφή κατάλληλη για την ανακούφιση του πεπτικού σε συνδυασμό με ειδικά διατροφικά συμπληρώματα  για την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου. Για αυτό το λόγο, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγουμε να δίνουμε στους μικρούς μας φίλους από το φαγητό μας, όσο και αν το επιζητούν. Ενώ, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται αν το μαγειρευτό φαγητό περιέχει συστατικά, όπως το κρεμμύδι, το οποίο ανήκει στις τοξικές ουσίες για τους μικρούς μας φίλους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομίσετε άμεσα το κατοικίδιό σας στο κοντινότερο κτηνιατρείο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τις ουσίες που έχουν τοξική δράση για τους τετράποδους φίλους μας.

Από αυτή την περιέργεια που διακατέχει τα χαριτωμένα τετράποδα, δεν λείπει και η επιθυμία τους να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους δοκιμάζοντας και τρώγοντας αντικείμενα (ξένα σώματα) πέραν της τροφής. Ιδιαίτερα τα κουτάβια εκδηλώνουν συχνότερα αυτή την επικίνδυνη συνήθεια, ως μέρος του παιχνιδιού τους. Έτσι, ενδεχομένως τα κατοικίδιά μας να καταναλώσουν υλικά, τα οποία μπορεί να τους προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα και να αποβούν μοιραία για τη ζωή τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και σε ένα τέτοιο συμβάν, η επίσκεψη στο κοντινότερο κτηνιατρείο είναι επιβεβλημένη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι εξίσου σημαντική η σωστή συντήρηση της τροφής των μικρών μας φίλων. Η αλλοιωμένη τροφή μπορεί εξίσου να προκαλέσει στους κατοικίδιους φίλους μας γαστρεντερικά προβλήματα. Κάποια tip περιλαμβάνουν την αποθήκευση της ξηράς τροφής σε χώρο που δεν είναι εκτεθειμένος σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ο καταμερισμός της σε αεροστεγείς τροφοσυλλέκτες όταν ανοίγουμε μια μεγάλη συσκευασία, η προτίμηση μικρών συσκευασιών, αλλά και η αποφυγή λήψης της τροφής με βρεγμένα χέρια ή με κουπάκια που έχουμε πλύνει και δεν έχουν στεγνώσει καλά, έτσι ώστε να μην μεταφέρουμε υγρασία στην τροφή που μπορεί να την αλλοιώσει και να αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια. Οι κονσέρβες πρέπει να διατηρούνται μετά το άνοιγμα στο ψυγείο έως 2 ημέρες. Εναλλακτικά, η απευθείας μεταφορά μετά το άνοιγμα της κονσέρβας σε γυάλινο τροφοσυλλέκτη μπορεί να δώσει 1-2 μέρες ακόμη διάρκεια ζωής στην κονσέρβα στο ψυγείο.

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
expand_less